Data: 17 martie 2016, ora 18:00
Loc: Fundaţia Dignitas, Strada Anton Pann, nr. 21
IRR și AIJR, în parteneriat cu Fundaţia Dignitas, își doresc să (re)aducă pe același palier al atenției știrile de politică externă cu cele de politică internă, prin conectarea liderilor de opinie și echipelor de producție care se ocupă în mod profesionist de producţiile cu subiecte externe, cu scopul de a împărtăși experienţe din domeniu şi de a evidenţia importanţa acestui sector.
Primul eveniment JIA a avut ca invitați experți pe o arie variată de subiecte precum criza din Republica Moldova, scandalul Volkswagen, criza refugiaților sau lupta contra ISIS.
Pentru a doua dezbatere JIA, propunem un concept similar: o dezbatere care sa abordeze o serie de subiecte internaționale, interconectate și cu un impact major atât pentru sistemul internațional, cât și pentru România.
Obiective
1. Facilitarea dezbaterii publice pe tema relației dintre mass-media din România și politica externă
2. Aducerea în atenţie a importanţei informaţiilor externe şi încurajarea jurnalismului de politică externă
3. Împărtășirea de experiențe complete (echipe de producție, analiști, reporteri de teren)
4. Stimularea interesului publicului în zona informării asupra subiectelor internaţionale
Desfășurare JIA II
Evenimentul va lua forma unei dezbateri care va marca trei componente:
1. Uniunea Europeană -Ce face(m) cu frontierele?
a. Uniunea Europeană s-a confruntat în ultima perioadă, cu o serie de crize care au ridicat întrebări despre capacitatea de reacție a Bruxelles-ului, despre coeziunea statelor membre și chiar despre viabilitatea construcției europene. Printre acestea (războiul din Ucraina, criza economică din Grecia, posibila ieșire din Uniune a Marii Britanii, creșterea în sondaje a partidelor populiste sau eurosceptice), valul de refugiați proveniți din Orientul Mijlociu a avut un impact şi efecte cu ecouri aparte. Ce se întâmplă cu/la frontierele U.E.? Care ar fi costurile unei eventuale dispariții, chiar și temporare, a libertății de circulație în spațiul Schengen?
b. Speaker: Dan Cărbunaru, director caleaeuropeana.ro
2. Negocierile politice și războiul civil din Siria
a. Siria este cel mai complicat subiect internațional contemporan: nu doar generarea unei situații umanitare inacceptabile, ci și desfășurarea conflictului pe mai multe paliere (religios, lupta contra terorismului, geopolitic) și-au spus cuvântul. Există vreo șansă pentru soluția politică? Vor sabota Iranul și Arabia Saudită negocierile? Care este dinamica relației Rusia-Turcia (membru NATO) și cum influențează luările de poziție?
b. Speaker: Mircea Barbu, În premieră, Antena 3
3. Alegerile din S.U.A.
a. Schimbarea de leadership de la Casa Albă va avea consecințe asupra ordinii mondiale. Pe final de mandat, Obama pare să reorienteze politica externă dinspre Asia către Europa din nou. După ce vor fi prezentate câteva consideraţii despre mersul actual al alegerilor şi despre particularităţile sistemului electoral american, vom încerca să răspundem la întrebări precum:
Ce fel de președinte american ar putea face faţă provocărilor sistemice aduse de Rusia sau China, sau chiar de destrămarea proiectului european? Cum ar arăta politica externă a lui Bernie Sanders, sau Donald Trump? Outsideri sau insideri?
b. Speaker: Mihai Melinescu, TVR, fost corespondent în SUA
Ulterior, va urma o sesiune de Q&A și networking.
Public țintă
• Jurnaliști interesați sau specializați în chestiuni de politică externă
• Analiști de politică externă
• Studenți/cercetători în domeniile relații internaționale, științe politice, jurnalism, relații publice
• Diplomați, reprezentanți ai societății civile