Proiecție urmată de dezbatere.
Cu Victor Rebengiuc, Irina Margareta Nistor, Ilinca Călugăreanu, Ana Maria Moldovan, Raluca Feher
La 30 de ani de la căderea comunismului, aruncăm o privire spre anii ’80 ai regimul comunist din România, cel mai dur din Europa de Est. Mii de filme din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier, deschizând o fereastră spre lumea liberă. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare curajoasă au adus magia filmului oamenilor obişnuiţi, aprinzând scânteia unei revoluţii.
Aceasta este povestea filmului „Chuck Norris vs comunism”. Casetele video piratate au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății și au permis unor milioane de români să vadă Occidentul altfel decât îl prezenta propaganda comunistă.
Știu cu adevărat tinerii de azi cum se trăia în România anilor ’80? Democrația, libertatea de exprimare, libertatea de a călători, dreptul de a-ți construi liber destinul erau de neconceput atunci. Așa cum democrația socialistă cu un partid unic, presa controlată de partid, teroarea impusă de Securitate, imposibilitatea de a călători liber peste graniță, cele două ore de televiziune, lipsa apei calde și a căldurii, raționalizarea alimentelor sunt de neconceput acum.
La 30 de ani de la căderea comunismului discutăm despre puterea culturii în general și a filmului în special, despre libertate si democrație, care trebuie apărate în fiecare zi.
Un eveniment produs de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Frontline Bucharest.