Curs gratuit pentru jurnaliști

Curs gratuit pentru jurnaliști

Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români împreună cu Asociația Alternative Sociale și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași organizează cursuri gratuite pentru jurnaliştii interesaţi să aprofundeze tehnicile de identificare şi demontare a propagandei şi manipulării prin fake news.

Cursul face parte din activitățile proiectului „Fake News – Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică”.

Cine sunt trainerii

Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente din Republica Moldova, monitorizează, analizează şi demontează de ani buni fenomenul fake-news. În trecut, a fost editor la Radio-Televiziunea publică “Teleradio-Moldova” şi redactor-șef al săptămânalului independent „Ora Locală”. Este absolvent al Facultății de Limbă și Literatură Română, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chișinău.

Marian Voicu, jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor, fondator Veridica.ro. Lucrează de peste 25 de ani în televiziune şi radio, ca moderator și producător de diverse formate publicistice. Este producător la TVR. A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011. Cel mai recent film documentar este Război și pace în Ucraina (2019); ultimul volum publicat este Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism (București: Humanitas, 2018).

Marin Gherman, editorialist Veridica.ro, doctor în ştiinţe politice, lector universitar asociat al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, director al Institutului de Studii Politice şi capital Social (Cernăuţi, Ucraina). Este, de asemenea, jurnalist Libertatea şi președinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociație a jurnaliștilor români din Ucraina.

Svetoslav Todorov, jurnalist și scriitor bulgar (locuieşte la Sofia), cu o vastă experienţă în journalism radio, management editorial, fotografie, critică şi traducere literară. Este, de asemenea, editor cultural la Capitol Weekly şi corespondent Veridica.ro.

De ce te-ar interesa cursurile

Petru Macovei: „Dacă-ți cunoști inamicul, poți câștiga bătălia. Prin dezinformare și ştiri false, oamenii sunt manipulați, se justifică războaie și alte atrocități. Ele pun în pericol democrația și jurnalismul obiectiv. Veniți la training să ne cunoaștem mai bine inamicul și să putem câștiga bătălia pentru adevăr!”

Marian Voicu: „Ştirile false descriu o realitate falsă. Cine le produce şi de ce, care sunt publicul ţintă şi principalele naraţiuni, mizele şi consecinţele, iată câteva din întrebările la care vom încerca să răspundem la aceste cursuri.”

Marin Gherman: „Cum a fost creată o realitate falsă prin fake news în Ucraina? De ce nu putem vorbi despre războiul hibrid modern fără să amintim de Ucraina? Cum şi-a construit Rusia propaganda şi naraţiunile? Sunt întrebări care acum preocupă o întreagă lume, dar mai ales pe jurnalişti. La aceste întrebări voi încerca să vă răspund şi eu.”

Svetoslav Todorov: „Bulgaria trece, de doi ani, printr-o criză politică marcată de mai multe rânduri de alegeri care nu au reuşit să genereze un guvern stabil. Situaţia este influenţată de diferitele faze ale dependenţei/independenţei faţă de Kremlin, dar şi de faptul că discursul politic este dominat de o confuzie între dreapta şi stânga, ceea ce bulversează electoratul.

Dezinformarea şi manipularea, fake news şi naraţiunile Moscovei fac şi ele parte din peisaj. Voi încerca să explic pentru jurnaliştii care vor participa la cursurile noastre această situaţie complicată.”

Cursurile se vor desfăşura online, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, astfel:

Pentru înscrieri accesați acest link.

Pentru detalii: mira.gombos@gmail.com

Proiect derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă si incluzivă.

Mai multe despre proiectul „Fake News – Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică” – aici.

Proiect implementat de