AIJR lansează campania de crowdfunding pentru a susține apariția cărții Veridica 2022 – Antologia campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est

AIJR lansează campania de crowdfunding pentru a susține apariția cărții Veridica 2022 – Antologia campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est

Veridica.ro pregătește prima Antologie Veridica, în care sunt reunite campaniile virale de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est în 2022.

Pe siteul Galantom, până pe 10 decembrie, oricine poate contribui la documentarea istoriei recente sub forma unei cărți realizate de jurnaliști din Europa Centrală și de Est.

Asociaţia Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români (AIJR), editorul Veridica, și-a propus să strângă prin campania publică cel puțin 10.000 de lei, necesari tipăririi și distribuirii cărții Veridica 2022: „Războiul lui Putin cu lumea liberă. Propagandă, Dezinformare, Fake News”.

Prin intermediul donațiilor online, oricine poate susține apariția cărții în format tipărit. Donatorii care vor contribui cu cel puțin 50 de lei vor obține cartea prin poștă, în momentul apariției sale.

Presa este efemeră, articolele de azi ar putea părea mâine schița inutilă a unui trecut previzibil. Câteodată, noi, jurnaliștii, ne consolăm orgolioși cu ideea că presa scrie istorie în fiecare zi, prima ciornă.

Facem așadar în această antologie proba unei schițe a trecutului recent. Cât de coerentă este relatarea noastră, a celor de la Veridica, despre evenimentele din acest an? Care au fost tendințele, nodurile acestui graf uriaș? Cine sunt personajele care ies din mulțime și fac istorie?

2022 ar putea fi Annus Horribilis. Ieșirea (provizorie?) din pandemia de Covid-19 a fost marcată de începutul războiului din Ucraina, primul război între două națiuni după cel de-al Doilea Război Mondial. Un an marcat de crize: umanitară, economică, energetică, sanitară.

Războiul, propaganda și ura au reapărut într-o Europa care abia învăța să trăiască împreună, în pace, în est și în vest. Pare că istoria începutului de secol XX se repetă, de data aceasta însă, războiul urmează ciumei.

Minciuna și discursul instigator la ură s-au instalat în spațiul public. Populismul reconfigurează din nou Europa. Pacea și prosperitatea pe termen lung plictisesc, memoria conflictelor devastatoare pare că dispare după 2-3 generații.

Schița aceasta este una ambițioasă. Suntem singura publicație din România care are corespondenți de presă în aproape toate țările din Europa Centrală și de Est. Singura care își îndreaptă zilnic atenția către dezinformare și propagandă, către marile narațiuni fake, prin care marginalii încearcă să rescrie istoria. În fond, etosul acestui Est postcomunist este, în mare, comun.

Suntem citiți în peste 200 de țări în română, engleză și rusă. Am ales forma de „Long read”, pretențioasă, poate, pentru piața din România, în care opinia exprimată răcnit este regina. Pariem însă pe dialog și argument, pe carte și cultură”, transmite Marian Voicu, publisherul Veridica.ro.

Donațiile pentru apariției Antologiei Veridica 2022 se pot face pe platforma Galantom.ro la adresa https://aijr.galantom.ro/fundraising_pages/view?id=30286

Lansarea Antologiei Veridica 2022 – „Războiul lui Putin cu lumea liberă. Propagandă, Dezinformare, Fake News” este programată pe 10 decembrie în București, în timpul Târgului de Carte GAUDEAMUS.

Veridica a fost lansată în decembrie 2020 de jurnaliști, experți și cercetători din Europa Centrală și de Est. Publicația se autofinanțează prin venituri din publicitate, granturi și din donațiile cititorilor.  Veridica oferă inclusiv o sinteză sub formă de newsletter săptămânal a analizelor, editorialelor și articolelor care demontează fake-news, propaganda și dezinformările. Veridica.ro aduce informațiile în română, engleză și rusă, fiind adaptate și pentru principalele platforme social media

Veridica este produs jurnalistic independent și va continua să rămână astfel.