Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români împreună cu Asociația Alternative Sociale și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași organizează, în perioada 16-18 decembrie, un curs gratuit pentru studenții de la masterele de jurnalism, interesați să aprofundeze tehnicile de identificare și demontare a propagandei și manipulării prin fake news. Cursul face parte din activitățile proiectului „Fake News – Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică”.
Studenții de la masterele de jurnalism (cu studii universitare în domeniul jurnalismului sau care activează în mass media) din România sunt invitați să participe la cursul online „Fake News – Fake Reality”. Participanții vor face cunoștință cu aspectele teoretice ale dezinformării și manipulării, istoricul dezinformării în Europa Centrală și de Est, verificarea faptelor și lucrul cu sursele de informație ș.a.
Trainingul va fi susținut de specialiști cu experiență din domeniul jurnalismului din Republica Moldova, România, Ucraina și Bulgaria:
- Marian Voicu, jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor, fondator Veridica.ro. Lucrează de peste 25 de ani în televiziune şi radio, ca moderator și producător de diverse formate publicistice. Este producător la TVR. A fost manager de proiect la Radio România Chișinău, post lansat în 2011. Cel mai recent film documentar este Război și pace în Ucraina (2019); ultimul volum publicat este Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism (București: Humanitas, 2018).
- Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente din Republica Moldova, monitorizează, analizează și demontează de ani buni fenomenul fake-news. În trecut, a fost editor la Radio-Televiziunea publică „Teleradio-Moldova” și redactor-șef al săptămânalului independent „Ora Locală”. Este absolvent al Facultății de Limbă și Literatură Română, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chișinău.
- Marin Gherman, editorialist Veridica.ro, doctor în științe politice, lector universitar asociat al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, director al Institutului de Studii Politice și capital Social (Cernăuți, Ucraina). Este, de asemenea, jurnalist Libertatea şi președinte-fondator al Centrului Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina.
- Svetoslav Todorov, jurnalist și scriitor bulgar (locuiește la Sofia), cu o vastă experiență în jurnalism radio, management editorial, fotografie, critică și traducere literară. Este, de asemenea, editor cultural la Capitol Weekly și corespondent Veridica.ro.
Pentru înscrieri vă rugăm să completați acest formular.
Trainingul face parte din activitățile proiectului „Fake News–Fake Reality: reziliență socială prin gândire critică”, implementat de Asociația Alternative Sociale și partenerii săi – Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași.
Pentru informații suplimentare referitoare la curs: Mira Gomboș (mira.gombos@gmail.com, telefon 0740035921)
Pentru informații suplimentare referitoare la proiect: Alexandru Gulei (agulei@alternativesociale.ro) sau Ana Scripnic, expert comunicare (ascripnic@alternativesociale.ro).
Proiect derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este de a crește reziliența socială și să dezvolte gândirea critică pentru combaterea fenomenului de știri false prin educație, coagularea resurselor stakeholderilor și crearea de competențe și abilități pentru profesioniștii din educație și media.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.