Conducere

Marian Voicu

președinte

Marian Voicu este jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor. Lucrează de peste 25 de ani în televiziune şi radio, ca moderator și producător de diverse formate publicistice. Este producător la TVR. A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011.

Între 2008-2010 a realizat „Interviurile Europa FM”. A realizat filme documentare în comunitățile româneşti din Balcani, Ucraina, Federația Rusă. Este primul jurnalist român care a filmat în Siberia, Sudan şi Uganda. A moderat dezbaterile prezidențiale din 2004.

Printre cele mai recente filme documentare se numără Război și pace în Ucraina (2019), Breaking Fake News! Războiul de după războiul rece? (2017) și Torna, torna, fratre! Povestea aromânilor spusă de ei înșiși (2015).

A publicat Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism (București: Humanitas, 2018), Visul lui Cotovschi, în volumul colectiv Vin rușii! (București: Humanitas, 2018) și Tezaurul României de la Moscova: Inventarul unei istorii de o sută de ani (București: Humanitas, 2016).

A primit mai multe premii naționale și internaționale, cel mai recent fiind Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru filmul documentar Exodul: O tragedie siriană (2015). A fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2014).   

Cătălin Gomboș

vicepreședinte

Cătălin Gomboș este, din 2001, jurnalist Radio România, pentru care a fost de mai multe ori, între 2003 și 2008, corespondent de război în Irak și în Afghanistan.

Interesul său pentru Orientul Mijlociu, datează, însă, din perioada 1993 – 1997, când a locuit și a studiat în regiune.

Între 2009 și 2012 a fost corespondent Radio România în Republica Moldova, unde, începând cu primăvara lui 2011, a contribuit la înființarea și coordonarea Radio Chișinău.

Este absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității București și are un master la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, cu specializarea “Orientul Mijlociu – Limbi și culturi în contact”.

Cătălin Gomboș a obținut mai multe premii și distincții, între care “Tânărul jurnalist al anului 2008”, acordat de Freedom House Romania, pentru reportaj scris, și Premiul Asociației Euro-Atlantice “Manfred Woerner” pentru corespondențe de război.

Mădălin Necșuțu

vicepreședinte

Mădălin Necșuțu a debutat în presă în anul 2006, la agenția de știri Mediafax. Din 2007 a început o colaborare cu ziarul „ZIUA”, unde a activat la departamentul de politică externă, atât la ediția online, cât și la cea tipărită.

A urmat apoi ziarul „Curentul”, iar în prezent este redactorul-șef adjunct al publicației. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității „Dimitrie Cantemir” și a urmat un curs de masterat de „Relații Internaționale” la Facultatea de Istorie a Universității București.

Ulterior, a urmat cursuri postuniversitare la Institutul Diplomatic Român. A primit mai multe distincții în meseria de jurnalist și a beneficiat de burse de documentare, atât în țară, cât și în străinătate.

Sergiu Dan

Secretar general

Sergiu Dan și-a făcut debutul în mass-media în 2007, la Agenția de presă RADOR, unde lucrează și în prezent și acoperă, în principal, situația socio-politică din Europa de est, spațiul post-sovietic, în special comunitățile românești din jurul granițelor României.

Este coordonator al proiectului TOCpress, primul site de știri al românilor din Ucraina.