Despre

Despre

Asociaţia Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români (AIJR) are ca scop susţinerea presei de limba română, a jurnaliștilor și creatorilor de conținut media.

La finalul anului 2022, Veridica.ro, publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est, a lansat prima Antologie Veridica – „Războiul lui Putin cu lumea liberă. Propagandă, Dezinformare, Fake News”, în care sunt reunite campaniile populare din presă și rețelele sociale în 2022.

Sub coordonarea AIJR, Veridica a fost lansată în decembrie 2020 de jurnaliști, experți și cercetători din Europa Centrală și de Est. Publicația se autofinanțează prin venituri din publicitate, granturi și din donațiile cititorilor.  Veridica.ro aduce informațiile în română, engleză și rusă, fiind adaptate și pentru principalele platforme social media

În septembrie-octombrie 2020, a publicat Demagog: Buletin de Chișinău –  Fake news, dezinformare, kompromat și discurs instigator la ură în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, cu sprijinul Ambasadei Canadei la București. 

În decembrie 2019, la 30 de ani de la căderea comunismului, AIJR a organizat la Cinema Pro, în colaborare cu Frontline Bucharest, proiecția filmului documentar Chuck Norris vs comunism, urmată de o dezbatere la care au participat personalități ale vieții publice.

În 2013-2017 AIJR a publicat Transmedia, o platformă a jurnaliştilor români de pretutindeni, cu susținerea Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni – Ministerul Afacerilor Externe.

În 2017 și 2018, AIJR a produs o serie de documentare – filme concept de scurt metraj și a unui documentar portret de lung metraj, despre Silviu Purcărete, în regia lui Alexandru Condurache, cu susținerea BRD.

În 2014-2016, AIJR a organizat cele trei ediții ale Stagiului de formare pentru tineri jurnalişti din comunităţile româneşti, la care au participat jurnaliști din Republica Moldova și Ucraina, proiect realizat în parteneriat cu Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni – Ministerul Afacerilor Externe.

în 2016, AIJR a încheiat producția filmelor documentare „Împreună în România” având ca subiect cinci minorități etnice naționale din România, proiect finanțat de Fundația Corona, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în cadrul programului PA17/R013 „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european” finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.

În 2016 am organizat o serie de dezbateri pe teme de politică externă, Journalism and Internațional Affairs, în colaborare cu Fundația Dignitas.

AIJR a susţinut, ȋmpreună cu Institutul Fraţii Golescu, seria de manifestări privind evocarea unor personalităţi româneşti marcante (Gherman Pântea, Nae Ionescu, Iancu Cavaler de Flondor, Vasile Stoica, Gheorghe Zbuchea, etc.), a unor dezbateri („Perspectivele europene ale Republicii Moldova”).

În 29 august 2014, AIJR şi Institutul Fraţii Golescu au organizat prima ediție a Chioşcului de ziare – presă de limbă română din provinciile istorice.

Contactează AIJR

Dacă vreți să aflați mai multe despre activitatea AIJR sau să lucrăm împreună, puteți folosi formularul de contact.